Guppen genetica is eigenlijk het leukste onderdeel van het kweken van guppen. Dit heeft natuurlijk te maken met de ontelbare kleurmogelijkheden die er zijn. Een op zich best wel ingewikkelde materie die ondanks dat je heel goed bent in guppen genetica ook voor verrassingen kan zorgen. Een ander onderdeel van guppen genetica is de vorm van de vis. Wellicht iets makkelijker om mee te beginnen als beginnend guppen kweker en de basis van guppen genetica.
Guppen genetica
Guppen genetica is bijzonder boeiend en maakt het guppen kweken ontzettend interessant. Alles is mogelijk en wat is er leuker dan je eigen stam kweken. Maar het is ook erg lastig, je kunt op puur geluk gaan selecteren of met diepgaande kennis. In beide gevallen heb je ook een klein beetje geluk nodig.
Per stam of soort kan het selecteren van de juiste kweekdieren verschillen. Om rode guppen te kweken heb je bijvoorbeeld vrouwtjes nodig die veel blauw laten zien. Zo heeft elke stam zijn eigen bijzonderheden waar je achter moet zien te komen. Uiteindelijk zul je ook precies weten welke guppen de beste jongen zullen geven.
Wanneer je pas begint met het kweken van guppen. Hou je dan in eerste instantie bezig met vorm en grote van je vissen. Je zult al snel succes hebben wat je hobby nog leuker maakt. Of zet meerdere kweeklijnen op waarvan je één kweeklijn gaat selecteren op grote en een kweeklijn waar je gaat selecteren op vorm. Heb je ruimte genoeg kun je ook met kleur gaan experimenteren.
Als vuistregel kun je aanhouden dat je altijd de best groeiende vissen aan houd.
Eerste maand
Kun je na een maand nog niet de geslachten herkennen ga je alleen verder met de vissen waarbij je wel het verschil kan zien tussen vrouw en man.
Tweede maand
Wanneer je weer een maand verder bent haal je alle dieren eruit die qua groei teveel achterblijven t.o.v. de andere vissen.
Derde maand
Het is zo drie maanden later waarin je gaat kiezen welke dieren je wilt gaan gebruiken. Kies dan voor de vrouwelijke guppen. De exemplaren met een korte maar brede staartsteel. Kijk bij de mannen vooral naar de juiste ontwikkeling van de staartvorm en de dikte van de staartsteel. Je kunt nu de kweektrio’s al gaan samenstellen of je wacht nog een maand wanneer de guppen bijna volgroeid zijn. Wanneer je nog weinig ervaring hebt met je kweeklijn kun je wat betreft het selecteren van de juiste mannen beter wachten tot ze circa 4 tot 5 maanden oud zijn.
Vierde maand
In de vierde maand moet je toch wel de kweekdieren samen zetten. Als je langer wacht heb je kans dat de dames niet meer zwanger worden. Dus laatste selectie en je beste dieren bij elkaar zetten. Hou voor de zekerheid wat reserve mannen en vrouwen achter, waarom lees je straks.
Laat je kweekdieren een maand bij elkaar zitten en zet dan je zwangere dames apart. De dames die na een maand geen jongen hebben geworpen zet je in je brolbak ( een aquarium waar je vissen in zet die je niet gaat gebruiken als kweekdier ) en vervang je voor een andere dame.
Let op, tip van de dag
Jongen worden geboren na circa 30 dagen wanneer de watertemperatuur circa 23 graden is. Is het water kouder of zijn er teveel temperatuurschommelingen duurt het langer voor er jongen komen. Wil je je dames na dertig dagen ongeveer gelijktijdig laten bevallen. Zet de temperatuur dan een paar graden hoger. Je zult zien dat ze gelijktijdig spontaan gaan bevallen. De dames die niet bevallen uitsluiten van verdere kweek.