Guppen voeren kan met elk compleet guppy voeder worden gedaan. Je vissen zullen het er prima op doen maar jonge guppen zullen nooit uitgroeien tot volwaardige mooie dieren wanneer je alleen maar droogvoer geeft. Daarom begint ons artikel ook met tips voor het voeren van jonge guppen.
Guppen voeren
Jonge guppen voeren
Vooral de eerste maanden in het leven van een pasgeboren gup is het absoluut een must om je vissen te voeren met levende Artemia. Levende pas uitgekomen Artemia is onmisbaar wil je zeker weten dat je jonge guppen zullen uitgroeien en hun ware potentie kunnen ontwikkelen. Daarnaast moet je zo gevarieerd mogelijk voeren met verschillende voeders zoals vermalen hart, spirulina, tetramint en wat je maar kunt vinden. Voor guppen is er speciaal voer verkrijgbaar waar natuurlijke kleurversterkers aan zijn toegevoegd. Dit lijkt heftiger dan het is, deze kleurversterkers worden slechts gehaald uit garnalen en spirulina. Daarnaast is het belangrijk voor de groei en de ontwikkeling dat het visvoer rijk is aan proteïne.
Volwassen guppen voeren
Volwassen guppen voeren kan met elk speciaal guppyvoer wat je in de handel kan vinden. Dit speciaal voer kun je als basisvoer gebruiken. Wat je wel zou kunnen doen is zo gevarieerd mogelijk te voeren. Dus afwisselen met bijvoorbeeld ontkapselde artemia, spiruline, eivoer, krill maar ook levende Artemia.
Hoe vaak voeren
Guppen hebben geen maag maar alleen een darm. Het voer komt binnen en wordt gelijk in de darm verteerd. Na circa drie kwartier komt het voer als ontlasting weer naar buiten.
Een guppenkweker moet om bovenstaande reden vaker kleine hoeveelheden voer voederen. Een gup kan de hele dag door eten. Maar teveel voer zorgt ervoor dat het reeds verorberde voedsel half verteerd het darmkanaal verlaat. Te weinig voer betekent dat vooral jonge guppen niet volledig kunnen groeien.
Ideaal is vier tot zes keer per dag, kleine hoeveelheden voeren en zo gevarieerd mogelijk. Een voerschema kan bijvoorbeeld zijn een volledig droogvoer. Twee uur later spirulina omdat dit gelijk een kleine verstopping geeft voor de komende voerbeurt van pasgeboren artemia. Artemia werkt namelijk laxerend, spirulina zorgt ervoor dat artemia langer in de darm blijft en zodoende de voedingstoffen optimaal kan opnemen. De volgende voerbeurt kun je bijvoorbeeld eivoer geven om de laatste voerbeurt gemalen vetvrij hart te geven.
Nog een laatste tip
Uiteraard zijn er allerlei variaties op een voerschema te bedenken. Uiteindelijk zul je zelf een voerschema ontwikkelen wat bij jou past en naast je andere bezigheden ook vol te houden is. Één ding moet je onthouden, voordat je artemia gaat voeren altijd eerst spirulina voer geven. Zodat het maximale aan voedingswaarde uit de levende Artemia kan worden opgenomen.